Huishoudelijk Reglement

Versie 3.0, 25-09-2023

BC Selecta is opgericht in september 1964 en is als enige badmintonvereniging in Dordrecht aangesloten bij de Nederlandse Badminton Bond, die nu te boek staat als Badminton Nederland. Uitgangspunt van onze vereniging is dat iedereen, ongeacht het niveau, moet kunnen badmintonnen en indien gewenst training krijgen, met uitzondering van de dinsdagochtendledengroep. Dit Huishoudelijk Reglement is opgesteld om een praktische invulling te geven aan de statuten, die zijn ondertekend op 9 december 2022. Als in dit Huishoudelijk Reglement wordt gesproken over ‘schriftelijk’, wordt e-mail ook als een schriftelijke vorm van communicatie beschouwd.

Artikel 1: Het bestuur

1) Vorming van het bestuur:
a. Het bestuur wordt gekozen door de leden van de vereniging.
b. De voorzitter moet door de Algemene Ledenvergadering (ALV) in functie gekozen worden. De overige functies zijn vrij in te delen door de gekozen bestuursleden.
c. Alle zittende bestuursleden moeten als zodanig ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel.

2) Taken van de voorzitter:
a. Het plannen en leiden van bestuursvergaderingen en ALV’s.
b. Het vertegenwoordigen van de vereniging.
c. Bij afwezigheid kan de voorzitter deze taken tijdelijk aan een ander bestuurslid overdragen.

3) Taken van de penningmeester:
a. Het doen van betalingen, het innen van contributies en andere financiële bijdragen.
b. Het bijhouden van de financiële administratie.
c. Het bijeenroepen van een kascontrolecommissie voorafgaand aan de ALV.
d. Bij afwezigheid kan de penningmeester deze taken tijdelijk aan een ander bestuurslid overdragen.

4) Taken van de secretaris:
a. Het voeren van een ledenadministratie.
b. De correspondentie binnen en buiten de vereniging.
c. Het archiveren van alle correspondentie.
d. Het notuleren van alle vergaderingen.
e. Bij afwezigheid kan de secretaris deze taken tijdelijk aan een ander bestuurslid overdragen.

5) Toegang tot banktegoeden:
a. Naast de penningmeester zal er altijd een tweede bestuurslid toegang hebben tot de banktegoeden van de vereniging om de continuïteit te waarborgen.
b. Deze persoon zal ook worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel.
c. De penningmeester en de betalingsbevoegde worden in functie gekozen door de ALV.

6) Verdeling van overige taken:
a. Voor zover mogelijk worden taken evenredig verdeeld onder de bestuursleden, inclusief jeugd- en competitiezaken.

7) Bevoegdheden van het bestuur:
a. Het vaststellen van algemene richtlijnen voor het beleid van de vereniging en uitvoering van artikel 3 van de statuten.
b. Het vereffenen van het vermogen van de vereniging bij ontbinding volgens artikel 25 van de statuten.
c. Het aanvaarden van schenkingen en subsidies tot een waarde van €2000,-. Voor hogere bedragen is toestemming van de ALV vereist.
d. Het aanvaarden van legaten en erfstellingen na verkregen toestemming van de ALV.

Artikel 2: De leden, het lidmaatschap en de financiële verplichtingen van leden

1) Het lidmaatschap wordt verkregen door het aanleveren van een volledig ingevuld en ondertekend inschrijfformulier. Voor minderjarige leden moet een ouder of verzorger ondertekenen.
2) Een lid machtigt de vereniging om hem als lid aan te melden bij Badminton Nederland.
3) Deelname aan en aanwezigheid bij verenigingsactiviteiten gebeurt op eigen risico. De vereniging accepteert geen aansprakelijkheid voor lichamelijke en/of materiële schade, tenzij er sprake is van aantoonbaar ernstig verwijtbaar gedrag aan de zijde van de vereniging.
4) Het lidmaatschap wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Bij tussentijdse beëindiging blijft de verplichting tot betaling van contributie en eventuele nadere verplichtingen gelden tot het einde van het verenigingsjaar.
5) Beëindiging van het lidmaatschap kan alleen aan het einde van een verenigingsjaar met inachtneming van een opzegtermijn van vier weken. Deze opzegging moet schriftelijk worden ingediend bij het secretariaat.
6) Een lid verplicht zich tot het betalen van een jaarlijkse contributie.
7) De contributie moet door ieder lid in één keer worden voldaan. Alleen op schriftelijk verzoek (bij de penningmeester) kan hiervan worden afgeweken.
8) De vereniging kent de volgende vormen van lidmaatschap:
a. Jeugdleden: Leden tussen de 8 en 18 jaar. Peildatum hiervoor is 1 juli, voorafgaand aan het nieuwe verenigingsjaar.
b. Seniorleden: Leden vanaf 18 jaar die recht hebben op training.
c. Dinsdagochtendleden: Leden die recreatief spelen op een vast en beperkt tijdstip en die geen recht hebben op training of competitie.
d. Ereleden: Leden die door de ALV benoemd zijn als erelid. Ereleden zijn niet contributieplichtig.

9) Bij aanvang van een lidmaatschap wordt eenmalig inschrijfgeld geheven.
10) Heffing van de contributie gebeurt volgens onderstaande procedure:
a. In augustus ontvangen de leden een verzoek om de contributie voor het aankomende seizoen te betalen. Op verzoek kan een factuur worden verstrekt.
b. De contributie moet vóór 1 oktober betaald worden.
c. Leden die op 1 oktober nog niet hebben voldaan aan hun betalingsverplichting, krijgen een schriftelijke herinnering.
d. Leden die op 1 november nog niet hebben voldaan aan hun betalingsverplichting, krijgen een telefonische herinnering en een verhoging van de contributiegelden met de wettelijke rente.
e. Leden die op 1 december nog niet hebben voldaan aan hun betalingsverplichting, wordt de toegang tot verenigingsactiviteiten ontzegd.
f. Leden die op 1 januari nog niet hebben voldaan aan hun betalingsverplichting, worden geroyeerd. Dit houdt in dat het lidmaatschap per direct wordt beëindigd.

11) Wanneer een lid ten minste zes kalendermaanden niet kan deelnemen aan verenigingsactiviteiten, bijvoorbeeld door wettelijke verplichting, ziekte, blessure of zwangerschap, dan kan er vrijstelling tot het betalen van contributie worden aangevraagd. Dit moet altijd schriftelijk worden aangevraagd bij de penningmeester. Aansluitend beslist het bestuur of, en zo ja, welk bedrag er in mindering wordt gebracht.
12) Als het lidmaatschap tijdens het verenigingsjaar wordt aangegaan, dan wordt er een evenredig deel van de contributie in mindering gebracht. Daarentegen kan de contributie nooit lager zijn dan 25% van een jaarlidmaatschap exclusief inschrijfgeld.

Artikel 3: Royering

1) Ieder lid dat zich schuldig maakt aan gedrag strijdig met de goede naam en eer van de vereniging kan ter royering worden voorgedragen aan het bestuur.
2) Ten minste twee bestuursleden kunnen gezamenlijk ter plaatse een lid tijdelijk schorsen als een lid zich schuldig maakt aan een overtreding van dit Huishoudelijk Reglement of de statuten.
3) Verdere afhandeling van een royering gebeurt volgens de statuten.

Artikel 4: De vrijwilligers

1) Vrijwilligers hebben altijd de goedkeuring van het bestuur nodig.
2) Het bestuur moet zorgen voor voldoende instructie voor de vrijwilligers van de vereniging.
3) Het bestuur moet zorgen voor een verzekering tegen aansprakelijkheid voor zijn vrijwilligers, maar alleen tijdens het uitoefenen van een functie binnen de vereniging.

Artikel 5: De ALV

1) De ALV vindt minstens één keer per kalenderjaar plaats, bij voorkeur in het eerste kwartaal van het nieuwe verenigingsjaar.
2) Alle leden van de vereniging hebben toegang tot de ALV, behalve geschorste (bestuurs)leden.
3) Alle leden worden ten minste 14 dagen voorafgaand aan de jaarlijkse ALV schriftelijk op de hoogte gesteld van de locatie en de datum/tijd. Ook worden de agenda, het verslag van de voorgaande ALV en andere relevante documenten schriftelijk en ten minste een kalenderweek voorafgaand verspreid onder de leden.
4) Het bestuur kan, als het dit nodig vindt, een of meerdere extra ALV’s bijeenroepen. Ook zijn de leden gemachtigd het bestuur een extra ALV bijeen te laten roepen.
5) Als het dringend is, dan kan een ALV bijeen worden geroepen waarin wordt afgeweken van het derde lid. Het bestuur is in dit geval verantwoordelijk voor het verkrijgen van goedkeuring voor deze vergadering van ten minste 50% van het ledenaantal.
6) Tijdens een ALV hebben de aanwezige leden stemrecht. Leden die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen een ander lid machtigen. Deze volmacht moet schriftelijk en ondertekend voorafgaand aan de vergadering aan het secretariaat worden aangeboden. Een aanwezig lid kan maximaal één volmacht aanbieden aan het secretariaat.
7) Leden hebben het recht om een onderwerp door de ALV te laten behandelen. Het betreffende onderwerp moet uiterlijk twee kalenderweken voorafgaand

aan de vergadering schriftelijk worden ingediend bij het secretariaat, zodat dit onderwerp opgenomen kan worden op de agenda van de vergadering.
8) Tijdens de ALV stelt de secretaris (of zijn vervanger) een verslag op. Het verslag wordt uiterlijk twee kalendermaanden na de vergadering schriftelijk verspreid onder de leden.

Artikel 6: Financiële planning en rapportages

1) De penningmeester stelt jaarlijks voor de ALV een begroting op voor het aankomende boekjaar. Deze begroting wordt voorgelegd aan het bestuur. Daarna wordt goedkeuring gevraagd aan de ALV.
2) De tijdens de ALV benoemde kascontrolecommissie heeft als taak de financiële handelingen van de penningmeester te controleren. Op de eerste ALV van het nieuwe verenigingsjaar doet deze commissie verslag van de uitgevoerde controle. Decharge van het bestuur kan alleen maar plaatsvinden na een positief advies van de kascontrolecommissie.
3) De vereniging streeft financiële stabiliteit na en zal zo mogelijk een financiële reserve tussen de 30% en 70% van de jaarlijkse uitgavenbegroting omvatten.
4) De kascontrolecommissie bestaat uit twee leden en een reservelid. Het eerste lid van de kascontrolecommissie treedt af na de eerstvolgende ALV, waarna het tweede lid de plaats inneemt van het eerste lid. Vervolgens neemt het reservelid de plaats in van het tweede lid. Tijdens de ALV wordt een nieuw reservelid gekozen.
5) De hoogte van de contributie kan jaarlijks worden bijgesteld, maar alleen na akkoord van de ALV. Wel wordt er, voorafgaand aan de ALV, door het bestuur bekendgemaakt wat de voorgestelde contributie voor het aankomende verenigingsjaar zal zijn. Een eventuele contributieverhoging zal in principe nooit hoger zijn dan 5% van de contributie van het voorgaande verenigingsjaar.
6) Een begunstiger kan in de vorm van geld, goederen of natura een bijdrage leveren aan de vereniging.

Artikel 7: Procedures

1) Correspondentie tussen bestuur en leden gebeurt bij voorkeur via e-mail. Het lid is verantwoordelijk voor het opgeven en wijzigen van een geldig e-mailadres van het lid of de ouders of verzorgers. Een bestuurslid moet altijd gebruik maken van een e-mailadres met de extensie @bcselecta.nl.
2) De website www.bcselecta.nl bevat alleen maar persoonlijke informatie over leden of andere belanghebbenden die hiervoor schriftelijk toestemming hebben gegeven. Het doel van de website is het informeren van belanghebbenden in het algemeen en leden in het bijzonder.
3) Bij de start van een lidmaatschap krijgt het betreffende lid een kopie van dit Huishoudelijk Reglement. Ook is een kopie van dit Huishoudelijk Reglement te krijgen bij het bestuur.

Artikel 8: Accommodatie Nieuwe Noordpolderweg 5 in Dordrecht

1) BC Selecta is geen eigenaar van de accommodatie, maar huurt deze een aantal dagdelen per kalenderweek van Stichting c.k.v. Oranje Wit hal (hierna: de stichting). Op de website van BC Selecta staat een actueel overzicht van de speeltijden. Ieder verenigingsjaar moet BC Selecta een aanvraag indienen bij de Gemeente Dordrecht, die belast is met de toewijzing van sportaccommodaties. Deze constructie garandeert geen vaste speeltijden en kan dus op ieder moment gewijzigd worden, zonder dat het bestuur daar invloed op heeft.
2) De stichting is eigenaar en beheerder van de accommodatie. Zij is verantwoordelijk voor het onderhoud en de inventaris. Ieder lid wordt geacht op een verantwoordelijke manier om te gaan met de accommodatie en de inventaris. In geval van schade zal het bestuur van BC Selecta contact opnemen met de beheerder. Bij moedwillig veroorzaken van schade behoudt het bestuur zich het recht voor om de veroorzaker aansprakelijk te stellen.
3) In uitzondering op het tweede lid zorgt BC Selecta voor de aanschaf en verspreiding van badmintonshuttles voor trainingen en recreatief spelen. Voor competities wordt per deelnemend team een aantal shuttles beschikbaar gesteld, dat wordt gebruikt tijdens thuiswedstrijden.
4) De stichting beheert en verzorgt vergunningen, bevoorrading en de financiële kant van de kantine. BC Selecta heeft door de jaren heen vertrouwen opgebouwd bij de kantinecommissie van de stichting. In de praktijk betekent dit dat BC Selecta tijdens speelavonden verantwoordelijk is voor het beheren van de kantine en het aansturen van de daarvoor benodigde vrijwilligers. Deze vrijwilligers moeten altijd een IVA-certificaat (Instructie Verantwoord Alcoholschenken) hebben.
5) Het bestuur van BC Selecta houdt een sleutellijst bij waarop vermeld staat wie er sleutels van ruimten en kasten in zijn bezit heeft.
6) Iedereen die sleutels heeft van de ruimten en kasten moet voor ontvangst tekenen. Deze sleutels mogen niet zonder toestemming van het bestuur worden doorgegeven aan anderen. Bijmaken en uitgeven van sleutels gaat alleen via het bestuur. Zelf bijmaken en verspreiden van sleutels is ten strengste verboden.
7) Als iemand zijn functie binnen het bestuur of de commissie neerlegt, dan moeten de uit deze functie verkregen sleutels direct na het beëindigen van de functie ingeleverd worden bij het bestuur.

Artikel 9: Training

1) Alle leden van BC Selecta, met uitzondering van dinsdagochtendleden, kunnen deelnemen aan de aangeboden trainingen. Het is niet verplicht om te trainen.
2) BC Selecta streeft ernaar altijd minimaal één gediplomeerd trainer in te huren, om het niveau van de trainingen te kunnen garanderen.

Artikel 10: Jeugd

1) Voor het lidmaatschap van een jeugdlid is de handtekening van een ouder of verzorger nodig. De ouder of verzorger geeft het adres, telefoonnummer en e-mailadres op en neemt de verantwoordelijkheid voor het betalen van de contributie op zich.
2) Alle jeugdleden nemen deel aan de jeugdtraining. Bij gebleken capaciteiten en op vrijwillige basis kan een jeugdlid deelnemen aan de seniorentraining.
3) BC Selecta streeft ernaar om tijdens het gehele verenigingsjaar wekelijks jeugdtraining aan te bieden, met een onderbreking tijdens de schoolvakanties.
4) Alle jeugdleden nemen deel aan competitie. Dat is meestal een jeugdcompetitie georganiseerd door Badminton Nederland of binnen een regionaal samenwerkingsverband. Jeugdleden kunnen bij voldoende capaciteiten, en op vrijwillige basis, worden ingedeeld in een seniorencompetitie.
5) De indeling van de jeugdcompetitieteams wordt in eerste instantie gemaakt door de trainer. In overleg met de trainer kan de jeugdcompetitieleiding wijzigingen aanbrengen. De uiteindelijke indeling wordt door het bestuur goedgekeurd.
6) Voor de begeleiding van jeugdcompetitieteams zijn de ouders of de verzorgers verantwoordelijk. Bij thuiswedstrijden omvat de begeleiding in ieder geval het ontvangen van de tegenstander, het opzetten van de netten, het op tijd starten en een soepel verloop van de te spelen wedstrijden, het bijhouden van de standen en een sportief verloop van de te spelen wedstrijden in het algemeen. Bij uitwedstrijden omvat de begeleiding in ieder geval het vervoer van en naar de speellocatie zoals deze is bepaald in het speelschema.
7) De jeugdcompetitieleiding verzorgt voor de start van de jeugdcompetitie een instructieavond voor de jeugdleden en hun ouders of verzorgers. Tijdens die instructie wordt een schema gegeven voor de begeleiding van wedstrijden door ouders of verzorgers. Zij kunnen dat in goed overleg onderling aanpassen.

Artikel 11: Competitie

1) BC Selecta streeft naar deelname aan badminton in competitieverband, zoals georganiseerd door Badminton Nederland of een regionaal samenwerkingsverband van verenigingen.
2) Het bestuur benoemt minimaal één competitieleider. Deze is belast met alle aspecten van de competitie.
3) Deelname aan competitie is verplicht voor jeugdleden. Voor seniorleden is deelname op vrijwillige basis. Voor dinsdagochtendleden is er geen mogelijkheid tot het spelen van competitie.
4) Voor deelname aan de seniorencompetitie wordt een competitiebijdrage gevraagd. Voor de jeugdleden is dit al verrekend in de contributie.
5) Alle deelnemers aan een competitie zorgen er steeds voor dat de tegenstander gastvrij wordt ontvangen en dat de wedstrijden in een goede sportieve sfeer worden gespeeld.
6) Als een competitieteam in een klasse uitkomt waarin verplicht gespeeld wordt met veren shuttles, dan wordt aan het betreffende team een vergoeding van 50% per shuttlekoker per thuiswedstrijd beschikbaar gesteld door BC Selecta. De andere 50% wordt door de leden van dat team betaald.
7) Minimaal twee kalendermaanden voor de sluitingsdatum van aanmelding voor competitie aan Badminton Nederland zal de competitieleider een inventarisatie maken van de leden die deel wensen te nemen aan de betreffende competitie. Ook worden de wensen voor het niveau en teamsamenstelling genoteerd.
8) Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van de individuele leden, maar er kunnen geen rechten ontleend worden aan de opgegeven voorkeuren.
9) Minimaal vier kalenderweken voor de sluitingsdatum van aanmelding voor competitie aan Badminton Nederland moet de trainer een indeling maken op basis van de aangemelde leden. Deze indeling wordt door de competitieleider direct naar het bestuur verstuurd. Het bestuur kan aanpassingen voorstellen, maar moet dit altijd overleggen met de trainer.
10) Voor de uiteindelijke indeling is goedkeuring nodig van de trainer, competitieleider en het bestuur. De uiteindelijke indeling wordt minimaal één kalendermaand voor de start van de betreffende competitie gecommuniceerd aan de betreffende leden.
11) Voor

de start van de betreffende competitie verspreidt de competitieleider de vastgestelde speeldata en -locaties en de reglementen zoals die gelden in de betreffende competitie. Daarnaast voorziet de competitieleider ieder team van de juiste shuttles.
12) De competitieleider onderhoudt correspondentie met Badminton Nederland en andere organiserende partijen en ook met competitieleiders van andere verenigingen over de verplaatsing van wedstrijden en andere zaken die te maken hebben met de competitie.
13) Ieder team moet een aanvoerder uit zijn midden kiezen, zo nodig met tussenkomst van de competitieleider. Tot de taken van de aanvoerder behoren in ieder geval:
a. Ervoor zorgen dat ieder teamlid bij iedere wedstrijd op tijd en in clubkleding verschijnt. Clubkleding hoeft niet gedragen te worden als daar een geldige reden voor is.
b. Contact onderhouden met de competitieleider over het verplaatsen van wedstrijden.
c. Ervoor zorgen dat de uitslagen op tijd en juist gerapporteerd worden aan Badminton Nederland en andere organiserende partijen.
14) Overtredingen van voorschriften van dit Huishoudelijk Reglement en de daaruit volgende sancties worden direct gecommuniceerd aan de aanvoerder van het betreffende team. Geldelijke sancties die door Badminton Nederland en andere organiserende partijen worden opgelegd, zijn voor rekening van het betreffende team, tenzij kan worden aangetoond dat het team redelijkerwijs niet op de hoogte kon zijn van de overtreden voorschriften.

Slotbepaling

1) Bij tegenstrijdige regelgeving in dit Huishoudelijk Reglement zijn de statuten bepalend.
2) In alle gevallen waar dit Huishoudelijk Reglement niet in voorziet, beslist (een meerderheid van) het aanwezige bestuur.
3) Dit Huishoudelijk Reglement treedt in werking op de dag na goedkeuring door de ALV.
4) Met de goedkeuring van dit Huishoudelijk Reglement vervallen alle voorgaande versies van dit document.

Dit Huishoudelijk Reglement is goedgekeurd tijdens de ALV van 25 september 2023.